top of page

Jubilæumsøl i Superligaen

Fodboldtræner Peter Sørensen smagte med, før det velsmagende bryg blev serveret for anpartshavere og andre tørstige sjæle

Smagspanelet i Skænkestuen er fra venstre Peter Sørensen, Mogens Jespersen, Lone Kalstrup, Finn Bredahl, Stefan Christensen og Jørgen Tøttrup

To jubilæumsøl med klasse til Superligaen.

Der blev givet høje karakterer, da Bies Bryghus med skyldig respekt for restriktionerne affødt af corona markerede sit 10-års jubilæum for et vellykket comeback, efter at det oprindelige bryggeri lukkede tilbage i 1980.

Karaktererne blev givet i to omgange. Første gang, da bryghusets faste panel af smagsdommere fredag eftermiddag var samlet for at smage på øllet, og anden gang da omkring 300 anpartshavere og andre gæster lørdag fyldte Bies Gård for at smage på de gyldne og berusende dråber.

Ved den lejlighed blev øllet ledsaget både af lækker grillmad og stemningsfuld musik ved Lars Lindberg. Stemningen var i top, og at bryghuset i den grad har ramt plet både med en jubilæumspilsner og med en rigtig gemme øl i form af en Quadrupel med en alkoholprocent på 10, er der ingen tvivl om.

Jubilæumspilsneren blev fra fad i fortjente mængder hældt i glassene, og på to timer blev der solgt 230 flasker af den eksklusive Quadrupel. Alle er nummererede, og da der kun er produceret 333 flasker, skal man altså hurtigt ud af starthullerne, hvis man vil sikre sig en flaske eller to. De fleste gæster i gården valgte at tage den nummererede øl med sig hjem i uåbnet stand.

-Vi forventer hurtigt udsolgt, og der vil ikke blive brygget flere, forsikrer formand for Bies Bryghus, Jesper Mikkelsen.

Omkring 300 anpartshavere og andre gæster fyldte Bies Gård

Flaskerne er forseglet

En kapsel på den brølestærke øl blev fredag for første gang lettet for øjnene af smagspanelet. Ikke en helt så enkel manøvre som normalt. Quadrupel’en er i en klasse for sig selv også på den måde, at hver enkelt flaske behørigt er forseglet. Selvfølgelig lidt for sjov, men også for at tydeliggøre, at det ikke er en øl, man uden omtanke bare skyller ned. Det er en eksklusiv øl, der skal drikkes med respekt.

Ølkendere vil vide, at Quadrupel er mærkenavnet på en stærk sæsonbetonet øl, og Bies Bryghus har valgt en opskrift, der stærkt læner sig op af en opskrift fra det international kendte belgiske bryghus Westlevetern. Produktionen af Westlevern 12, som den specifikke øl hedder, går tilbage til begyndelsen af 2. verdenskrig. Bryghusets historie daterer sig til 1839 og er altså samtidig med Bies Bryghus, som blev grundlagt i 1841.

Alkoholprocenten kan gå helt op til 14 procent, men når man på Bie har valgt en øl med 10 procent, så er det klart fordi, den er brygget i forbindelse med 10-års jubilæet. Den kan snildt drikkes i dag, den kan også gemmes i årtier, men den er faktisk bedst om fem år. Den er brygget på belgisk malt og gær samt to slags engelsk humle. Brygger er Jonas Jacobsen, og den er brygget og tapet i samarbejde med Randers Bryghus.

Der blev stadig båret øl ind – her af bestyrelsesmedlem Kim Thingaard

Bies jubilæums pilsner

Bryghusets smagspanel af øl-entusiaster var til lejligheden tilsat en personlighed, der både kan rose og råbe højt, når situationen kræver det. Det var Peter Sørensen, træner for Hobro IK’s superligahold i fodbold. På dagen var han et stort smil, og at de to øl bekom ham vel, lod han ingen tvivl om.

Quadrupel’en blev rost til skyerne af alle, men meningerne var lidt mere delte i bedømmelsen af Bies Jubilæums pilsner. Tidligere teaterleder og skuespiller Finn Bredahl var uden forbehold begejstret, mens borgmester Mogens Jespersen fandt pilsneren lidt for sød i smagen.

Formand for Humlebierne Stefan Christensen drog en sammenligning mellem jubilæumspilsneren og bryghusets tidligere så populære Su Su Superliga øl. Og det var ikke uden grund. Øl-eksperten Keld Møller Nielsen fra Tastyland afslørede nemlig, at jubilæumsøllet er brygget efter nøjagtig samme opskrift. Forventningen er derfor også, at 3700 flasker og 1000 liter på fad vil blive solgt i løbet af de kommende måneder.

Det er seks år siden, og altså længe før Peter Sørensen overtog opgaven som træner i Hobro, at den særlige Su Su Superliga øl for første gang blev brygget. Til gengæld stiler Peter Sørensen klart efter, at man også efter denne fodboldsæson både kan drikke øllet og med stolthed sige Su Su Superliga i Hobro.

Opskriften på den succes er mere enkel end opskriften på en øl. Det handler om, at Hobro i slutspillet holder Esbjerg under sig, og at Hobro derefter slår til i to playoffkampe. Det kan blive mod Sønderjyske, men det er Peter Sørensens gæt, at Lyngby i gruppe 2 slutter på den utaknemlige plads og dermed bliver Hobros modstander i de afgørende kampe.

Skænkestue

Scenen til prøvesmagningen var i øvrigt sat i en nyindrettet skænkestue i et af det gamle bryggeris talrige rumfordelinger, nemlig i det lokale, som en kreds af ældre hobroensere tidligere har anvendt til værksted i forbindelse med byggeri af historiske huse i mini-format. Skænkestuen har været under vejs længe, men i en fredet bygning går tingene jo ikke lige så hurtigt som eksempelvis på fodboldbanen.

Kulturarvsstyrelsen har i flere omgange været taget i ed, men heldigvis er tilladelserne er nu i hus, og skænkestuen vil snart blive forsynet med langbord og andet interiør til omkring 25 gæster. Behovet er stort. Bryghusets restauratør Hans-Henrik Pedersen har ofte forespørgsel fra kunder, som gerne vil have et lille aflukke til eksempelvis mødeaktivitet og fest.

Det ønske er man inden længe i stand til at opfylde.

Udvalgte blogindlæg
Kom tilbage igen snart
Når indlæg er udgivet, kan du se dem her.
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page