top of page

FULD SPEED UNDER JULEBRYG

Smagspanelet skåler i Bies Julebryg. Det er forrest distributør Keld Møller Nielsen, og på samme side af bordet borgmester Mogens Jespersen, Jørgen Tøttrup og Max Kristensen. På den modsatte side af bordet flankeres racerkører og joker i øl-panelet Jacob Kristensen af Finn Bredahl og Lone Kalstrup. Privatfoto

Bies Julebryg sendt på gaden for sjette gang - både i flasker og fustager – og den fik et par hurtige ord med på vejen af racerkører Jacob Mathiassen

HOBRO: Smagningen som sådan foregik vanen tro i et moderat og velovervejet tempo, men på en måde blev der også speedet voldsomt op, da det faste smagspanel fra Bies Bryghus i Hobro forleden var samlet for i en frontal kollision at lade læberne mødes med blødt skummende skum, som kunne gøre en hver julemand opstemt og beruset af glæde.

Det var årets julebryg, der blev testet, og styrmand i panelet var sædvanligvis en indbudt kendis fra lokalområdet. Denne gang den blot 25-årige racerkører Jacob Mathiassen, der i sit job mere en vant til duften af benzin end af velsmagende øl.

Lige så tungt Jacobs fod normalt ligger på speederen, lige så hurtig var han, da han i få ord blev bedt om at sætte en verbal etiket på juleøllet fra Bie:

- Den er rund og blød, og der er en behagelig eftersmag, lød den umiddelbare bedømmelse.

Nu skal man ikke tro, at Jacob kan finde på så meget som at snuse til en ølkapsel, når jobbet kalder. Faktisk er det kun ved sjældne lejligheder som jul og nytår, at den unge racerkører fra Hobro kan lade sig friste – og selvfølgelig kun for hyggens skyld.

- Hverken øl eller sprit er foreneligt med et job som racerkører, men som person er jeg dog vældig stolt over, at vi i Hobro har et lokalt bryggeri. Jeg har flere gange benyttet bryghusets restaurant i forbindelse med nogle VIP-arrangementer, fortæller Jacob Mathiassen.

Han har god brug for den slags tiltag. For at han kan holde hjulene kørende, har han et årligt budget på 1,2 mio. kr. Pengene dækker kun de direkte udgifter for at være med. Ud over at være racerkører har den 25-årige hobroenser derfor også et civilt job, og han bor endnu hjemme hos forældrene for at spare, hvor der spares kan.

Han har været betaget af motorsporten, siden han som 11-årig for første gang kørte go cart på banen i Mou. I den forgangne sæson har han kørt i DTC-klassen, men hans aftaler med bilgiganter som både Mercedes og Lamborghini er udløbet. Den unge racerkører ved derfor endnu ikke, hvad næste sæson byder på rent karrieremæssigt.

- Alle døre står åbne, og jeg håber selvfølgelig, at jeg får opfyldt min sportslige ambition. På den lange bane er det ultimative mål en kontrakt, så jeg kan leve af motorsporten. Og det må gerne være som le Mans-kører, siger Jacob Mathiassen, som har bysbarnet Tom Kristensen som sit store forbillede.

Julebryg med appelsin

Jacob Mathiassen var ikke den eneste i smagspanelet, der delte roser ud. Skuespiller Finn Bredahl brugte ordet pragtfuld, Max fra SuperBrugsen hæftede sig ved den sødlige og bløde smag, Lone Kalstrup fremhævede smagen af appelsin, og borgmester Mogens Jespersen sammenfattede, at Bies Julebryg har alt det, en julebryg skal have i farve, skum og ikke mindst smag. Bordet rundt flød det med tilsvarende lovprisninger, som man i øvrigt også har hørt fra mere end 200 anpartshavere til fire på hinanden følgende testsmagninger.

Årets julebryg er nummer seks i slagsen fra Bies bryghus, og den er år efter år brygget efter præcis samme opskrift. Selvfølgelig fordi den falder i publikums smag.

Distributør og øl-ekspert Keld Møller Nielsen oplyser, at 2400 flasker med julebryg leveres fra Randers Bryghus, men hjemme i egne kedler på bryggeriet i Hobro har brygger Martin Skaw 1700-1800 liter at byde på. Det er øl til fustager, som sælges fra værtshuse og restauranter. Flaskeøllet ryger ud til detailforretninger.

- Juleøl som vi i forskellige smagfulde varianter i dag kender fra mere end 200 bryghuse i Danmark, blev for første gang lanceret i 1953 af det daværende bryggeri Carlsminde i Nyborg. Siden hentede specielt Thor i Randers og derefter Tuborg sig gevaldige succes’er med X-Mas og Julesne, og i dag har selv det mindste mikrobryggeri sit eget julebryg, fortæller Keld Møller Nielsen.

Bies Bryghus havde i de rigtig gode og gamle dage også en juleøl, men det skal man ikke tage fejl af. Det var nemlig en hvidtøl, som ikke mindst børn og kvindfolk havde hang til. Den var sød som bare pokker, og med en alkoholprocent på skønsmæssigt 1,8, blev maven fyldt op længe før hovedet blev fornøjeligt.

Bies Juleøl blev første gang sendt på gaden i 1899. Det var to år efter at Carlsberg som det første bryggeri herhjemme have lanceret en juleøl.

Udvalgte blogindlæg
Kom tilbage igen snart
Når indlæg er udgivet, kan du se dem her.
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page