Historien

I Hobro ligger et fantastisk lille stykke Danmarkshistorie, nemlig historien om Danmarks ældste stadig fungerende bryggeri.

Det hele startede i 1841 hvor brødrene Frederik og Anton Bie stiftede et bryghus på adressen Adelgade 26.  I 1846 sælger de bryggeriet til deres yngre broder Hans Jacob Bie for 1.400 rigsdaler.

 

Hans Jacob Bie udvikler bryggeriet og udvider det flere gange i løbet af de næste årtier.

I starten produceres der kun hvidtøl, men i 1876 får Bies bryggeri hjælp fra Brygger Jacobsen fra Carlsberg til opstart af produktion af bayrisk øl som vi kender den i dag.

 

I 1888 begynder Bies Bryggeri at eksperimenter med maltxtrakt-øl, noget der gør bryggeriet kendt i Hele Danmark.

 

Hans Jacob Bie dekoreres i 1901 med Ridderkorset for sin indsats for Bies Bryggeri og Hobro, hvor han bl.a. i gennem en lang periode har

siddet i det lokale byråd.

I 1904 dør Hans Jacob Bie, 83 år gammel, og hans søn Jacob Anker Bie overtager bryggeriet.

 

Hobro Mineralvandsfabrik opkøbes i 1913, og Bies Bryggeri slår sig på produktion af mineral- og sodavand.

 

I 1928 modtager også Jacob Anker Bie Ridderkorset, og ved hans død i 1936 overtager Hans Jacob Bies svigersøn Arnold Svendsen bryggeriet.

 

Det bryganlæg der i dag kan ses i Bies Bryghus’ museum er installeret af brygger Svendsen i 1941.

 

Efter 2. verdenskrig kommer der flere nye øltyper, som blandt andet Hobbie og påskebryggen ”Kyllinger”.

 

I 1960’erne kommer Fyrkat Borgbryg som en hyldest til vikingeborgen i Hobro samt flere sodavand såsom ”Pari Cola”, ”Hawaii Ananas” og den mere velkendte ”Messina”.

 

Bies Bryggeri kan fejre 125 års jubilæum i 1966, og det fejres med en jubilæumspilsner, som bliver en af de bedste sælgende nogensinde.

 

Arnold Svendsen dør i 1977, og som følge af stigende pres fra de større landsdækkende bryggerier som Ceres, Tuborg og Carlsberg må Bies Bryggeri dreje nøglen om den 1. december 1980.

 

I 1986 freder Hobro Kommune bygningerne.

 

Bies Bryghus ApS

I 2006 opstår ideen om at etablere et mikro-bryggeri i de gamle fredede bygninger for H. J Bies Bryggeri.

 

Efter dialog med kommunen, kulturarv styrelsen og andre instanser, udbydes projektet på folkeanparter, og i dag ejes bryggeriet af ca 1.700 lokale anpartshavere. Efter en større ombygning og indretning åbnede Bies Bryghus i 2010.

 

Bies bryghus består af en restaurant, et mikro-bryggeri samt et flot museum, alt sammen på netop dét sted hvor det hele startede i 1841, nemlig Adelgade 26 9500 Hobro.

 

Bryghuset drives af en frivillig arbejdende bestyrelse på 7 personer, samt en underskov af frivillige hjælpere.

 

Restauranten er bortforpagtet, og er ét af Hobros foretrukne spisesteder.

På Bies Bryghus produceres der håndbrygget, ufiltreret og  upasteuriseret  øl i batch af 1.000 liter.

 

Martin Schau er ansat som lønbrygger, og der brygges øl i Hobro ca. 1 gang om måneden.

 

Øllet sælges på fustager i restauranten eller ud af huset til receptioner, fødselsdage m.v.

 

Flaske øl produceres i samarbejde med Randers Bryghus efter de samme opskrifter som hjemme i Hobro.

 

Sortimentet er 9 forskellige øl.